BOR - DAL - KULTÚRA

A mindig vidám hangulatú műsoraival országszerte megismert 20 éves Vivat Bacchus énekegyüttes saját szerzeményű, valamint feldolgozásokból álló hagyományos és modern zenei köntösbe bújtatott bordalokból álló térzenei koncertsorozata Mohácson, a Radnóti lakótelepen május 30-án 17.00 órától. 
 

DUETT - GITÁR+ÉNEK

 Kis létszám, nagy érzés, avagy a One Man Band, A cseppet sem szokványos gitár-ének egyszemélyes "duó" igazi zenei csemegének ígérkezik. Kölyök, becsületes nevén Nemes Gábor ezerarcú muzsikus, előadásában hallható lesz rég elfeledett 40-es évekbeli magyar könnyűzene, Hot Jazz Band sláger, bordal és folklór zene, valamint Elvis Presley sláger.
Helyszín: Mohács, a Radnóti lakótelep. Várunk mindenkit szeretettel!
 
 
 
 

A Kárpát-medencében, így Mohácson is a 18. században alakult ki annak a cseh szentnek tisztelete, aki a gyónási titkot megőrizve vált vértanúvá, és a Moldva folyóban szenvedett kegyetlen halált.

Nepomuk városából származó Szent János a vízen járók védőszentje lett, de a hajómalmosok is nagy tisztelettel övezték.

A 19. századból eredő szokás szerint a dunai hajósok, molnárok és halászok május 16-án tartották látványos ünnepélyüket, mely az egész környékről nagyszámú nézősereget vonzott. Az idők során feledésbe merült ez a hangulatos dunai felvonulás, azonban a mohácsi művelődési központ jóvoltából 1989 óta újra élő hagyománnyá vált, s egyben nagy sikerű majálissá nőtte ki magát.

Amikor nincs járványügyi helyzet, minden esztendőben népünnepélyek és kulturális programok várják a látogatókat, majd mohácsi és meghívott fúvószenekarok közreműködésével vízikoncert szórakoztatja a hajókikötőnél összegyűlt ünneplőket.
Sötétedés után a helybéli vízen járók fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajóikkal a Sokác-révtől végigereszkednek a Duna város menti szakaszán. Közben vízre bocsátják az apró fényű úszógyertyákat, az ún. jánoskákat. Az est zárásaként színpompás tűzijátékban gyönyörködhetnek az ünneplők. Idén sajnos ez a hagyomány sokkal szerényebben, csak jelképesen lesz megtartva, így ezen oldalon indítunk egy sorozatot, melyből megismerhetjük a régmúlt szokásait, az ünnep történetét, a hagyomány megünneplését. 

Az ünnepi, fesztiválos hangulat mellett e nap a főhajtásé is azok előtt, akik a Dunában lelték halálukat. Ha a révállomás betonrámpáján haladva a déli irányba tekintünk, ott találjuk az árvízvédelmi partfal oldalában a Duna áldozatainak emlékére emelt bronztáblát. "Gyakran a csendes víz mélyebb, s rejt több veszedelmet" - olvashatjuk a táblán, mely egy hatalmas örvényt, és egy apró papírcsónakot fut körbe. Az idézet latin eredetije ugyancsak olvasható a táblán: "QVO MINVS EST MVRMVR PLERUMQVE ALTIOR VNDA". Ennél a táblánál elhelyezett, illetve a kompról a vízbe dobott koszorúval emlékezünk minden évben a vízbe veszett emberekről. Így teljes a nap.

 

 

A Család Nemzetközi Napja alkalmából ezen a hétévégén, május 15-17-ig a 4 fős családi kenuk kedvezményesen bérelhetőek a Kajak-, Kenu és Kerékpár kölcsönzőben!! 

Nepomuki Szent János ünnepének tiszteletére tematikus hét a Kanizsai Dorottya Múzeum Facebook oldalán

Mohács városa ezekben a napokban,immár három évtizede hagyományosan,Nepomuki Szent János, a „vízenjárók” védőszentjének ünnepére készül.

A ’jánoskázáshoz’ kapcsolódóan a Mozaik Múzeumtúra Roadshow keretén belül – melynek célja a magyarországi múzeumok, és a múzeumlátogatás népszerűsítése – a Kanizsai Dorottya Múzeum egy egész napos rendezvénnyel várta volna a látogatókat május 15-én. A jelenlegi járványügyi helyzet miatt azonban sajnos mindkét program elmarad.

Csüggedésre viszont semmi ok, így sem kell lemondanunk erről a szép és látványos néphagyományról! Nepomuki Szent János ünnepének tiszteletére városunk múzeuma egy tematikus héttel készült. 2020. május 11. és 16. között azintézmény munkatársai naponta posztolnak információkat, érdekességeket a hajósok, vízimolnárok, halászok, révészekvédőszentjéről, illetve a mohácsi dunai vízi életről.

Szombaton egy játékos kvíz kerül megosztásra, melynek helyes kitöltésével egy ajándékcsomagot lehet nyerni, este 9-kor pedig egy különleges meglepetésre készülhetnek azok, akik a posztokat követik…

Látogassanak el aKanizsai Dorottya Múzeum közösségi oldalaira, és tudjanak meg minél többet Nepomuki Szent János kultuszáról, és a mohácsi dunai vízi életről!

Országos szakmai portálon mutatkozik be a Kanizsai Dorottya Múzeum időszaki kiállítása

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület a legnagyobb taglétszámmal rendelkező szakmai civil szervezet, amely megalakulása óta folyamatosan törekszik a múzeumok társadalmi elismertségének megőrzésére és emelésére. Közhasznú szervezetként véleményt formál a múzeumügy egészét érintő kérdésekben, kezdeményezője és állandó véleményezője az átfogó múzeumi fejlesztéseknek.

A Magyar Múzeumok Online a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület internetes folyóirata, amely nagy hangsúlyt helyez a múzeumi szakterületek, trendek, aktuális hírek bemutatására.

A Kanizsai Dorottya Múzeum „Busójárás másképp – Farsangi népszokásunk művészeti alkotásokban” c. időszaki kiállítását bemutató cikk az alábbi linken érhető el:

Folyóirat

A hagyományoknak megfelelően 1991 óta újra minden évben május 4-én tartjuk. A magyar tűzoltók napját, ami egyben Szent Flórián napja is, aki a tűzoltók védőszentje, valamint megtestesítője a tűzoltói munka lényegének: a bátorságnak, az önfeláldozásnak, az állhatatosságnak, a becsületnek és az emberek megsegítésének. Ma, Szent Flórián ünnepéhez kapcsolódva azokat köszöntjük, és azok előtt tisztelgünk, akik hivatásuknak választották embertársaik, a közösség szolgálatát a tűz elleni védekezésben, a polgári védelem területén és az iparbiztonság megteremtésében. Azok előtt is tisztelgünk, akik a hivatásos állomány mellett önkéntesként vállalnak közösségi szolgálatot a katasztrófaelhárításban. Nélkülözhetetlen szerepe van annak a szolgálatnak, amelyet fizikai biztonságunk, illetve életünk, tulajdonunk, környezetünk biztonsága érdekében végeznek. A járványügyi helyzet okán most ezúton szeretném kifejezni minden mohácsi nevében köszönetünket, tiszteletünket elkötelezett munkájukért. Mohácson, a II. Lajos utcában áll Jablonszky Vince budapesti szobrászművész alkotása, mely 1896-ból való.

Napjainkban a kényszerűségből zárva tartó múzeumok számos kulturális anyagot, kiállítást és gyűjteményt tettek elérhetővé online, hogy kapcsolatban maradhassanak látogatóikkal.

A Mozaik Múzeumtúra weboldalán egyedülálló módon, ezeket a hazai digitális múzeumi tartalmakat gyűjtötték össze minden kultúrakedvelő számára, hogy könnyebben vészelje át ezt a rendkívüli időszakot. Emellett a szerkesztők az új oldallal a pedagógusoknak is segítséget kívánnak nyújtani a digitális oktatáshoz.

Turisztikailag vonzóbbá tenni a várost: ezt segíti a nemrég alakult Programiroda is
 
„Élmény és legenda a Duna partján” – évek óta jól ismerjük e jelmondatot, ám Mohács mostantól fokozottan kíván törekedni arra, hogy több mint 900 éves városunk múltja, sokszínű kultúrája, értékei minél több vendéget csábítsanak ide és vigyék jóhírünket szerte az országban-világban. E gondolat jegyében, Csorbai Ferenc polgármester indítványára pár hónapja a képviselő-testület önálló Kulturális és Idegenforgalmi Bizottságot is alakított, amelyben – Bognár Sándor elnökletével – Jaksics György elnökhelyettes, tagként Bertanicz Vilmosné, Fazekas Orsolya, Kovács László, Póth Sándor és Schmidt Ferenc foglal helyet. Ehhez szervesen illeszkedik annak az önálló feladatkörrel létrehozott Programirodának a tevékenysége, amely április 1-jén kezdte meg munkáját.

Kalárist a leánynépnek,

főkötőt a menyecskének!

Kalapot a férfi fejre,

keszkenőt a mellényzsebbe!

Jöhet az ing, oplećak,

csörrenjen meg a križak!

Pruszlik, mellyes, kinek, mi?

Faklumpa és fuszekli.

Pendely, krilce a derékra,

Bütyköst, kapcát a lábakra.

Bőgatyát vagy pantallót,

Csizmaszárra sarkantyút!

 

A Népviselet Napja alkalmából játékra hív a Kanizsai Dorottya Múzeum. A múzeum munkatársai mindenkit arra bíztatnak, hogy április 24-én vegye magára otthon kedvenc népviseletének egy darabját, kombinálja a hétköznapi ruházatával, és nyerjen vele értékes ajándékokat!

A játékban résztvevők feladata, az így összeállítottöltözékről a Kanizsai Dorottya Múzeum számára Messenger üzenetben egy fotót, vagy rövid videót küldeni, amiben bátran elmesélik, táncolják, énekelik, zenélik, hogy mit jelent számukra népviseletet hordani. (Figyelem! A résztvevők a fotók és videók beküldésével hozzájárulnak ahhoz, hogy azokat a Múzeum Facebook-oldalán közzé tegye.)

A beküldött anyagok a Kanizsai Dorottya Múzeum Facebook-oldalára kerülnek fel, ahol megtekinthetők és lájkolhatók lesznek.

A játékban való részvételt két nyereménycsomaggal jutalmazzák, amit egy szerencsés beküldő, illetve a legtöbb lájkot gyűjtő kép, vagy videó tulajdonosa vehet majd át.

Beküldési határidő: 2020. április 30.

Online sorsolás ideje: 2020. május 5.

A felhívás az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/KanizsaiDorottyaMuzeumMohacs/videos/690351835072236/

Vegyenek részt a játékban – Ünnepeljük együtt a Népviselet Napját!

Ugyan a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum a járvány miatt veszélyhelyzet idején határozatlan ideig nem látogatható, az intézmény munkatársai azon dolgoznak, hogy a kultúrához való hozzáférés lehetőségét a kényszerű szünet idején is biztosítsák. Ennek érdekében a Múzeum Facebook-oldalán igyekeznek minél több digitális tartalmat megosztani felbecsülhetetlen értékű néprajzi-, és helytörténeti gyűjteményükből.

Kajak-, kenu- és kerékpár kölcsönző nyitva tartása

A Kajak-, Kenu és Kerékpár Kölcsönző hétfőtől-csütörtökig ügyeleti nyitvatartással üzemel! Kölcsönzés esetén 9.00 órától 17.00 óráig hívható telefonszám: 0620/378-00-33
Nyitvatartás: péntek-vasárnap: 🕘🔔9.00-18.00🔔🕡

A Pécsi Borozó folyóirat készített interjút városunk borászával, Horváth Zoltánnal

Horváth Zoltán saját bevallása szerint sem egy internetes guru, de a kedvünkért kivételt tett és laptop elé ült. Karantén videóink harmadik részében a mohácsi szőlőhegyről, vagyis a Planináról beszélgettünk, de szóba került Szentendre, a mohácsi sokácok és még a dunai harcsák is...

Virtuális tárlat a Kanizsai Dorottya Múzeumból

Korábbi ígértünknek megfelelően virtuálisan is elérhetővé tettük 2020. február 20-án megnyílt, "Busójárás másképp – Farsangi népszokásunk művészeti alkotásokban" című időszaki kiállításunkat.

Tettük mindezt annak érdekében, hogy a kialakult rendkívüli helyzet miatt se kelljen lemondanunk a kultúráról, és a tárlaton bemutatott magas szintű képző-, és iparművészeti alkotásokról. A korábban közölt 360o-os fotón az egyes alkotók képeire kattintva nagyban is megtekinthetők a művek, így a kiállítás online módon is körbejárható.

1 % is elég - Kutyatár Mohács

Kutyatár - Mohács A támogatásokra minden korábbinál nagyobb szüksége van a menhelynek, mert tradicionális külföldi támogatóink nem tudnak eljutni hozzájuk! 

A koronavírus terjedésével összefüggésben a mai nappal (2020. március 16.) az alábbi rendelkezések lépnek életbe a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnál a bemutatóhelyek, szálláshelyek és programok vonatkozásában. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság összes bemutatóhelye és szálláshelye bezár. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság minden előre meghirdetett programja elmarad. A szakvezetéses túrákra és környezeti nevelési foglalkozásra bejelentkezett csoportok részére a lefoglalt/megrendelt programok nem kerülnek megtartásra. A rendelkezés visszavonásig érvényes. Köszönjük együttműködésüket, vigyázzunk egymásra!

Mohácsi intézmények, szolgáltatók, vendéglátó helyek információi
A koronavírus járvány okán meghozott intézkedések.

(A tájékoztatás nem teljes körű, folyamatosan bővül)