Busójárás húshagyókedd

10.00 Farsangfarka a bemutató műhelyben (Kígyó u. 7/a.)

14.30   busócsoportok gyülekezője a Kóló téren

15.00   busócsoportok indulása a főutca érintésével a Széchenyi térre

16.00   szabad farsangolás a város utcáin

10.00 - 13.00 népi játszóház gyermekeknek a Kanizsai Dorottya Múzeumban
10.00 Maszkfaragás az Alkotóházban (Kígyó u. 7/a.)
13.00 A Sokac-körben (Táncsics utca 17.) Kersics Anka emléktáblájának megkoszorúzása, közreműködik a Komšiluk együttes, majd a busók hagyományos házról-házra járása a Kóló téren és a környező utcákban

Ahogyan már korábban is beszámoltunk róla, a "Hagyomány, ami átölel" címmel hirdettek rajzpályázatot óvodás és iskolás korú gyermekek számára. Ma délelőtt ünnepélyes keretek között történt meg az eredményhirdetés és díjátadás. 440 rajz érkezett be, amiből 50 részesült elismerésben.  

A dudazene audio-rögzítésének kezdetei és ennek jelentősége címmel szerveztek konferenciát a Busójárás, és ezen belül a Nemzetközi Dudástalálkozó keretében.

Az idei tanácskozás apropóját adta, hogy 2020-ban ünnepeljük az első magyar dudazenei fonograf-felvétel 110. (Bartók Béla, Nagymegyer, 1910.), és az első mohácsi fonográfos dudazene rögzítés 80. évfordulóját (Dincsér Oszkár 1940-es gyűjtése). A programmal erre a két igen jelentős zenei tudománytörténeti eseményre, és a teljes korai magyar népzenei gyűjtési munkára kívánják felhívni a figyelmet. A megnyitón Hasanovic-Kolutácz Andrea múzeumigazgató, Pávkovics Gábor alpolgármester és Boda István a szervező Közkincs Egyesület vezetője beszélt. 

Busókerék címmel rendeztek vetélkedőt általános iskolásoknak a Busóudvarban. A Mohácsi Tankerülethez tartozó intézményekben lett meghirdetve a verseny, melyre 14 iskola 22 csapata jelentkezett. A mai döntőbe 10 csapat jutott tovább Mohács és Villány képviseletében.
A vetélkedő ötvözi a hagyományt és a mai digitális világot. A diákok kaptak gyakorlati és elméleti feladatokat, papír alapon, mobiltelefonon, valamint kreatív megoldásokat igénylő aktiviti formájában egyaránt. Téma természetesen az élő néphagyományként jelen lévő Busójárás. Első helyezett lett a Broda B csapat, akiknek ezúton is gratulálunk. 

Busókerék vetélkedő 01Busókerék vetélkedő 02Busókerék vetélkedő 03Busókerék vetélkedő 06Busókerék vetélkedő 06Busókerék vetélkedő 08

Mohács Város Önkormányzata szervezésében valósul meg a fenti címmel rendezendő kiállítás a Kossuth Teátrum emeleti kiállítótermében. A kiállítást Szabó Zoltán, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetője nyitja meg. Beszédet mond Csorbai Ferenc polgármester. 

Megtekinthető: mácrius 28-ig csütörtök, péntek, szombat 9,00-17,00 óráig, illetve február 23-án és február 25-én 9,00-17,00 óra között. 

 

Átváltozás címmel készül Juhász Balázs fotográfus könyve a Busójárás hagyományáról. A Busóudvarban megnyíló kiállítás a könyv lapjaiból ad ízelítőt rendkívül hatásos, a valóságot hűen tükröző képeiből. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a pénteken 16.00 órakor nyíló kiállításon, melyen megnyitó beszédet mond Pávkovics Gábor alpolgármester. 

 

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely nem csak átélhető történelmi élményeket ad a szakszerű idegenvezetéssel, hanem a Busójárás ideje alatt megtekinthető az egyik feltárt sír, a benne lévő földi maradványokkal együtt.

Hogyan történhet mindez? A Janus Pannonius Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum, közös kutatási programjának köszönhetően elvégzik az 1526-os mohácsi csata 500. évfordulójáig az emlékhelyen található tömegsírok régészeti és antropológiai vizsgálatát. A projekt megvalósulását az Agrárminisztérium a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal közösen kezdeményezte és finanszírozza. Az antropológiai és régészeti vizsgálatoknak köszönhetően megismerhetjük a tárgyi leleteket és még tovább gyarapodhat a tudásunk az ütközettel kapcsolatban. A feltáráson dolgozó régészek jóvoltából, most bepillantást nyerhetünk egy 16. századi sírba is. 

Az Emlékpark hivatalos nyitvatartási ideje a Busójárás alatt nem változik, azonban rugalmasan kezelik, és addig tartanak nyitva, amíg van látogató. 

„Mohács kapuja” címmel valósult meg az a projekt, melynek eredménye a Pécsi út körforgalmának csomópontjában létesített busó szoborcsoport. A Trischler Ferenc szobrászművész által készített alkotás egyszerre szimbolizálja Mohács sokszínű nemzetiséget, a helyi identitástudat fontosságát és megőrzését továbbá az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Busójárást, amely fontos nemzeti értéket képvisel hazánkban. 

A 3 busóalak 5 féle attribútumot tart kezében (vasvella, obramenica, buzogány, kereplő és evezőlapát), melyek mind szimbolikus jelleggel bírnak. 

Ezentúl bárki, bármikor érkezik Mohácsra, busókba botlik, akik nem elűzik az ideérkezőket, hanem mosollyal fogadják. 

 

"A HAGYOMÁNY AMI ÁTÖLEL" -címmel hirdetett rajzpályázatot Mohács Város Önkormányzata és a Busóudvar. 440 alkotást nyújtottak be a szorgos kezek. Ha egymás mellé tesszük a rajzokat, Lánycsókon túlig burkolhatjuk vele az utat. Öröm látni, hogy ennyi gyermek tartotta fontosnak a pályázaton való részvételt. A beérkezett munkák élénk fantiázáról, egészséges gyermeki lelkületről árulkodnak. 

A pályamunkákat neves alkotókból , szakemberekből álló zsűri értékeli. Eredményhirdetésre, díjátadásra február 21.-én (pénteken) 10:30 órakor kerül sor a Busóudvarban.

Megérkeztek Mohács kapujába a busók

Trischler Ferenc szobrászművész alkotásai lassan helyükre kerülnek a Pécsi út körforgalmi csomópontjában Mohácson. 

Az ünnepélyes szoboravatóra pénteken 12.00 órakor kerül sor. 

Kolompos busócsoport

Busójárás vasárnapján találkozz te is a Kolompos busó csoport tagjaival és éld át testközelből a mohácsi farsang hangulatát.

A Szerb templom udvarán szemügyre veheted, hogyan készítik a busók a mohácsi kondéros babot. Miután alaposan kikérdezted a főzőmestereket, meg is kóstolhatod eme finomságot.

Amíg készül az étel, tekintsd meg a Kolomposok színpadi produkcióit, illetve ha érzel magadban kellő késztetést próbáld is ki a sokac táncokat, állj be te is a Kolomposok szabadtéri táncházába!

A Kanizsai Dorottya Múzeum farsangi programjai

A Busójárás ideje alatt is érdekes gyermek és felnőtt programokkal várja látogatóit a Kanizsai Dorottya Múzeum. 

Ahogyan tegnap már megírtuk, a Mohács és környékének kézművesei idén is szép számmal hozták el alkotásaikat a Busóudvarba, hogy a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának tagjai zsűrizhessék és véleményt alkothassanak munkáikról.

A tegnapi nap számokban: 25 alkotó hozta el 64 alkotását. 24 db kapott Míves Remek kategóriába sorolást, 30 db Míves Termék kategóriába került és 2 db ajándéktárgy kategória.

A délutáni zsűri és alkotó találkozáson nyílt lehetőség az eredmények és az indoklások megismerésére, beszélgetésre.

Gratulálunk a kézműveseknek és köszönjük, hogy folytatják a hagyományt.

Találkozó jövőre ugyanitt!    

Zsűrizés közben

Busózsűritag

Kézművesek, maszkfaragók, népi iparművészek adták le munkáikat, hogy a népi iparművészeti zsűri elé bocsássák értékelésre az általuk készített tárgyakat. A Busóudvarban ma délelőtt a Hagyományok Háza munkatársai és Versendi Kovács József, a népművészet mestere zsűrizte a beérkezett 68 alkotást. 

27 kézműves hozta be az általa készített busómaszkot, viseletet, hangszert, pacskert, kereplőt. Ma délután a zsűri találkozik a pályázókkal, hogy személyesen is megismerhessék az értékelések mögötti indoklásokat. 

BocskorPacskerZsűri munka közbenBusómaszkBusóbabaTamburaKerámiaViseletKereplő

Online múzeumkampány

A MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben teszünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait, kiállításait és programjait. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az intézményi munkára, a múzeumok sokféleségére, a különböző intézmények gazdagságára.

Az első Trip Vácra, a Tragor Ignác Múzeumba vezetett, ennek megfelelően az intézmény két héten keresztül kitüntetett helyet kap az online folyóirat hasábjain és Facebook-oldalán.

Azt követően Pásztóra, Gyulára, Debrecenbe, a szentendrei Skanzenbe, a Petőfi Irodalmi Múzeumba, Tapolcára, Győrbe, Mohácsra, a Közlekedési Múzeum tagintézményeibe, Kiskőrösre, Egerbe, Nyíregyházára, a Nemzeti Múzeumba, Kecskemétre, a Budapesti Történeti Múzeumba, Sopronba, Gödöllőre, Szolnokra, a Postamúzeumba, Makóra és Zentára látogatunk el. A túra útvonalát a különböző múzeum jelentkezési sorrendje határozza meg. Ennek megfelelően már kezd kirajzolódni a 2021-es MúzeumTrip útvonala is!

Tartsanak velünk!

Íme az első állomás: magyarmuzeumok.hu/cikk/a-vaci-tragor-ignac-muzeum-124-evenek-tortenete

Megérkeztek az Alma együttes február 20-án 17.00 órakor a Széchenyi Ifjúsági Centrumban tartandó koncertjére a jegyek. Megvásárolható: Tourinform Iroda Mohács. Ár: 2.000 Ft