Pin It

Vodica búcsúra készülnek Mohács Szőlőhegyen a Szent kút kápolnánál.
A hagyományos, több mint 100 éves múltra visszatekintő búcsú augusztus 28-án pénteken 15.00 órakor kezdődik. Jovan Bibic hercegszántói szerb ortodox parókus tart szertartást, majd ezt követően a Szent Miklós Vízi- és Taposómalomban folytatódik a közös ünnep.
A Szent kút természetes forrásvizét a mohácsiak évszázadok óta ismerték, használták. A kialakulásához kétféle monda-töredék kötődik. Az egyik szerint egy helyi lakos szembetegsége, a forrás vizében történt mosakodás után meggyógyult – innen ered a víz gyógyító erejében való hit – a másik elbeszélés szerint egy hívőnek e helyen Isten szülője (Szűz Mária) jelent meg. Ekkortól a gyógyító vizű kút Isten Szülőjének szenteltetett és az Ő halálának napján (Nagyboldogasszony napjakor) búcsút tartanak e helyen.
A forrást és környezetét a helyiek mindig tisztán és nagy becsben tartották. Előbb deszkából emeltek fölé kútházat, majd az 1850-es években elhunyt mohácsi szerb lakos - Despenity Máté - egyházközségre hagyott vagyonából, egy téglakápolnát emeltek fölé, melynek tömege és formajegyei, 1902. építési ideje, és stílusa alapján, a késő eklektikához sorolható. A belső festett neogót díszítőmotívum, és a félköríves nyílászárók is erre utalnak. Az épület mindenképpen a századforduló értékes helyi emléke építészetileg és vallásilag egyaránt.
A helyet elsősorban a szerb ortodox hívek, de gyakran a katolikus sokacok is - különösen újhold időszakában - gyógyulásukat remélve látogatták.