Koronavírus hírek, információk - Mohács

Koronavírus hírek, információk - Mohács

Ismét „mindent” lehet árulni a piacon: ám egymástól csak tisztes távolságra

Ismét „mindent” lehet árulni a piacon: ám egymástól csak tisztes távolságra

A közelmúltban bevezetett intézkedést, nevezetesen, hogy a járványveszélyre tekintettel kizárólag zöldség-, gyümölcs- és élelmiszerárusok jelenhetnek meg portékájukkal a mohácsi piacon, átmenetileg felfüggesztették. Magyarázat erre, hogy nagyon sokan itt és ilyenkor szerzik be a kereskedőktől a különféle zöldségfélék (paprika, paradicsom stb.) palántáit. A piacfelügyelet, egyetértésben az önkormányzattal, úgy döntött: mostantól ismét minden egyéb, itt megszokott áruféleséget lehet kínálni a piac vásárlóközönségének, s ehhez a biztonságosabb vásárlás feltételeit is igyekeztek megteremteni. Ennek érdekében az elárusítóasztalokat széthúzták, egymástól nagyobb távolságra, 4-5 méterre helyezték el, így az itt megfordulók könnyebben be tudják tartani az előírt, ember és ember közti, legalább másfélméteres távolságot. A piacfelügyelet továbbra is arra kéri Önöket: kizárólag a vásárlás időtartamában tartózkodjanak a piac területén, ismerőseikkel – a máskor megszokott, ráérősebb beszélgetés helyett – igyekezzenek csupán az üdvözlésre szorítkozni, s minden alkalommal (maguk és a környezetük védelme érdekében) szíveskedjenek maszkot és gumikesztyűt viselni.

Dr. Csizmadia Csaba: „A mohácsiak többsége fegyelmezett résztvevője a vírus elleni küzdelemnek…”

Öt, igazoltan fertőzött személy van Kórházunk ellátási területén

Dr. Csizmadia Csaba: „A mohácsiak többsége fegyelmezett résztvevője a vírus elleni küzdelemnek…”

Két, katonai vezető érkezett hétfőn egészségügyi centrumunkba, hogy átvegyék a védekezés irányítási feladatait

Hétfőn reggel, március 30-án a rendkívüli képviselő-testületi ülés kezdeteként Csorbai Ferenc polgármester kérésére Dr. Csizmadia Csaba a kórház főigazgató-főorvosa, aki képviselőként is helyet foglal a város képviselő-testületében, összefoglaló tájékoztatót tartott a jelenlegi járványügyi helyzetről, kitérve arra is, hogy az itteni egészségügy hol tart a felkészülésben.

Nem csupán tartalmában, „megjelenésében” is eltért a tanácskozás a megszokottól: egyrészt természetesen a vírushelyzet volt az első számú téma, az ezzel kapcsolatos, szerteágazó feladatok, a jelen helyzet és a várható kilátások értékelése. Polgármesterünk, alpolgármestereink, jegyzőnk, a képviselők és a szűk körű hallgatóság maszkban követte a fejleményeket, néhányan gumikesztyűt húzva emelték magasabb szintre a maguk védelmét.

A főigazgató elöljáróban elmondta: hetek, hónapok óta vívunk háborút a világban egy láthatatlan, eddig még alig ismert ellenséggel, hol egyszerűbb, hol összetettebb, magasabb fokú eszközrendszerrel, ki-ki a maga (szak)területén, legjobb tudása szerint. És a harc java még hátra van…

Beszámolója során ismertette a betegség tüneteit, lefolyását, kitérve arra is: valamennyi felső légúti tünetekkel jelentkező beteget, továbbá tünetmentes, feltételezhető kontaktusba került személyt potenciálisan fertőzött esetnek kell tartani. Az érintetteket az Operatív Törzs és az EMMI által szigorúan meghatározott elvek mentén eljárva a kijelölt CoVid-centrumokba (Pécs, Szekszárd) irányítják, ahol több száz ágyat biztosítanak a betegek fogadására. Hozzátette, hogy városunkban a feltételezett, gyanús esetek száma nőtt, de a mohácsi kórházban jelenleg nem kezelnek fertőzött, pozitív beteget. A főigazgató reményét és bizakodását fejezte ki, hogy nem érjük el azt a szintet, esetszámot, mely esetén esetleg Mohácson is el kell helyeznünk vírusbetegeket, de minden esetre felkészült a kórház: a stratégiai intézkedési tervek elkészültek, melyek alapján szükség szerint el fog tudni látni és helyezni fertőzött betegeket is az intézmény – hallhattuk.

Köszönhetően az időben meghozott és a gyakorlatban is foganatosított kormányintézkedéseknek, s a helyi önkormányzat ezzel párhuzamos lépéseinek, valamint annak, hogy az emberek döntő többsége betartja a kampányban is hangsúlyozott óvintézkedéseket, a járványhelyzetet eddig jól kezeli hazánk egésze. Az új koronavírus-fertőzéssel leginkább sújtott államok, Spanyolország, Olaszország és most már az USA példája lebegjen előttünk, tudatosítva mindenkiben, hogy hová vezethet, ha csak félvállról vesszük a védekezést, s nem teszünk mindenben eleget a megelőzést szolgáló, a járvány elterjedését gátló előírásoknak – nyomatékosította a megszólaló.

A főigazgató összefoglalójából kiderült az is: ami a legfrissebb járványügyi adatokat illeti, ellátási területünkön e pillanatban öt, igazolt fertőzött beteg ismert, szerencsére már a gyógyulás fázisában vannak. Azt is tudni kell, hogy az emberek eléggé eltérő módon reagálnak erre az új típusú fertőzésre: előfordulhat, hogy valaki teljesen tünetmentes marad (ám mégis fertőz!), vagy megússza egy-két napi orrfolyással, köhécseléssel. Jellemző a magas láz, de tudjuk jól, léteznek súlyosabban megbetegedők (főleg idősek, krónikus betegségekben szenvedők), lélegeztetőgépre szorulók és sajnos elhalálozók is.

 • Ahogyan arról korábban már hivatalos forrásból értesültünk, megérkezett a Mohácsi Kórházba is az a két katona, akik hétfőtől a védekezés főbb feladatainak irányítását veszik át. Nevezettek logisztikai, objektum őrzés-védelmi, munkaerőforrás-elosztási javaslatokat tesznek, ők felelnek a megfelelő vagyon- és készletmegóvásért, ezen felül fontos egyéb, szervezési kérdésekben mondják ki a végszót, de orvosszakmai ügyekben természetesen továbbra is a kórház szakmai vezetés dönt. A főigazgató hozzátette: a katonaság jelenléte nem kell, hogy pánikot keltsen, rendkívüli helyzetben az egyenruhások segítő jelenléte, a törvény által nekik rendelt hatáskörökkel sokat lendíthet a védekezés szervezettségén, hatékonyságán. Adott esetben e katonai vezetők például orvosokat is vezényeltethetnek ide, s rögtön hozzátette, reméli nem alakul ki olyan súlyos helyzet, hogy ilyen lépésre szükség legyen.

A főigazgató beszámolójában kitért a nehézségekre is: a vírus elleni küzdelemben a humánerőforrás-gazdálkodás terén a 65 év feletti kollégák bizonytalan ideig a fokozott veszélyeztetettség miatt nem vethetők be, a félállásban dolgozó munkatársakat, illetve rezidenseket visszarendelték az anyaintézmények, így a létszámuk csökkent a hétköznapokban megszokottakhoz képest. Örömteli ugyanakkor a tény, hogy önkéntes orvosok, orvostanhallgatók, de még nem egészségügyi dolgozók is jelentkeztek segíteni – a főigazgató reméli, integrálásuk eredményes lesz.

Beszélt arról is, hogy már most mutatkoznak jelei annak, hogy a rendkívüli helyzet kezelésével járó fizikai- és pszichés terhet nem mindenki bírja egyformán elviselni, pedig most még csak a járvány elején tartunk, ezért a kórház nem csak dolgozói számára, hanem a lakosság által is igénybe vehető telefonos pszichológus-szakszolgálatot, tanácsadást indított, az elérhetőségeket a kórház honlapján megtalálhatják.

A főigazgató kitért arra is: sajnos nem a védekezés malmára hajtja a vizet, hogy a kényszerűségből otthon maradó emberek nem kis hányada sajnos olyan internetes tartalmakkal, álhírekkel, minden alapot nélkülöző értesülésekkel, hangulatkeltő (sajtó)információkkal is találkozik, ami egyáltalán nem könnyíti meg a tisztánlátásukat vírus-, védekezés- és veszélyhelyzet-ügyben, sőt…

A jelenlévők megtudhatták: a védőeszközök körének folyamatos bővítése alapja a biztonságos ellátásnak, mindent megtesznek a készlet gyarapításáért, az elmúlt héten kaptak központi ellátmányként 50.000 gumikesztyűt, 5.000 sebészi maszkot és 200 speciális maszkot, de további 3.500 sebészi maszkhoz juthatott az alapítványuk Pávkovics Bálint hatékony közreműködését követően. Gyűjtést indítottak, vállalkozókat, cégeket, barátokat, ismerősöket ugyancsak megszólítottak a bajban. Nekik köszönhetően tetemes összeggel nőtt a kórház alapítványi számlája. Ez azért is pozitívum, mert szükség esetén ezt a pénzt azonnal fel tudják használni, a védőeszközökből tartalékot képeznek, amely elengedhetetlenül fontos, ha az esetszám további jelentős növekedést mutat. De nem csak pénzadományokat kaptunk – jegyezte meg a főigazgató –, védőruha, élelmiszer és rengeteg más hasznos felajánlás érkezett, ki-ki miben tudott segíteni a foglalkozási profilja alapján,  munkaerejét, szabadidejét feláldozva, önzetlenül, az összefogás részeként. Ezúton is mindenkinek hálás szívvel mondott köszönetet, aki ebben a helyzetben anyagilag, erkölcsileg segít(ette), támogat(ta) a kórházat!

Jó látni, hogy az országos politikával szemben itt valódi összefogás van, köszönöm Csorbai Ferenc polgármester úr, Pávkovics Gábor és Bognár Sándor alpolgármester urak hozzáállását, partnerségét, azért, hogy maszkokkal és egyéb védőeszközökkel segítik a kórház munkáját – tette hozzá Dr. Csizmadia Csaba. Úgy látom, a mohácsiak 95%-a komolyan veszi a védekezést, a felhívásokat, a maga és mások egészsége, biztonsága érdekében betartja az érintkezési, a higiénés és egyéb szabályokat. Csak így, együtt lehetünk eredményesek a vírus elleni küzdelemben, ha egészségtudatos, felelősségteljes magatartással izolálódunk, csökkentjük a kontaktlehetőségek számát. Nem mondom, hogy jól állunk és jól dolgoztunk, mert még csak most jön a neheze. Hallatlanul jól esik a kórházi dolgozóknak az esténkét hallható „tapskoncert” az intézmény környékén, jól esik minden biztató, erősítő szó, megnyilvánulás, a segítség változatos formái. Látjuk, érezzük: tényleg megmozdult a város, egy emberként akarva, hogy sikerrel oldjuk meg e nehéz helyzetet…

 

Reszkess, új koronavírus! Jönnek a mohácsi busók!

Hát, nem lennénk most a világot és Mohácsot is fenyegető kórokozó helyében… Merthogy pillanatokon belül a busók is felveszik velük a harcot, no nem faragott maszk mögé bújva, kereplőkkel, ágyúdörgéssel és máglyatűzzel, hanem a segítségnyújtás változatos formáival.

A közel 1.800 fős, hatvannál is több csoportba szerveződött álarcos, birkabundás közösség a Busójárás főszervezője szavára áll csatasorba. A Városháza kulturális referense, aki évek óta remek kapcsolatot ápol e közösségekkel, úgy gondolta: nagyon sok helyen kél el a segítség e nehéz napokban, hetekben városszerte, s a busók több alkalommal bizonyították már, hogy a szívük a helyén: nem egy jótékonysági akció, karitatív célú gyűjtés van már a hátuk mögött. Nos, e hölgynek elég volt egy kör-sms-t küldenie a busócsoportoknak, s rövid idő alatt már érkeztek is a válaszok: jönnek, egyre többen közülük, hogy önkéntesként vehessék ki részüket az idősek, a járvány miatt otthon maradni kényszerülők ellátásából.

De ott vannak a „gáton” mások is. A Mohácsi TE 1888 nem egy edzője, sportolója jelezte már: szívesen segít ott, ahová irányítják. És sorra kapjuk a híreket, sztorikat az emberi, olykor megható történetekről. Egy segítségkérő telefon Mészáros Györgyöt, a határrendészet itteni parancsnokát is elérte. Mint kiderült: baj van. A magyar-horvát határ lezárása után egy Mohácson is élő kettős állampolgár elszakadt a családjától. Ő itt, hozzátartozói a határ túloldalán.
És érvényben a szabály: aki külföldön járt, kéthetes házikaranténra kényszerül. Rendben, de közben gyógyszer kéne a Szőlőhegyen élő idős férfinak. És nincs, aki beszerezze, elvigye neki… De van! – tette fel a kezét Mészáros György beosztottjainak egyike a felettesétől hallottak után. Szolgálata leteltével a jelentkező rövid kérdezz-feleleket követően beszerezte a szükséges patikaszert, s autóján már robogott is a Szőlőhegy felé.

A jelek szerint nem csak a vírust nem lehet megállítani – az emberi jóindulatot, segíteni akarást sem…

Éjféltől hazánkban is életbe lép a kijárás korlátozásának tilalma

A mai Magyar Közlönyben, vagyis a Kormány hivatalos lapjában látott napvilágot a 71/2020. (III. 27.) számú rendelet, amely a kijárás korlátozásáról szól: a szabályozás március 28-án lép hatályba (vagyis ma éjféltől érvényes) és április 11-én veszti hatályát.

Az új rendelet az alábbiakat írja elő számunkra:

 • Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Ezt a bekezdést a tömegközlekedés során is alkalmazni kell.
 • Vendéglátó üzletben – az  ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az  elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.
 • A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

Melyek az alapos alapos indokok? Felsorolják ezeket is:

Kijárási korlátozás március 28-tól

A teljes rendelet szövege

A  K O R M Á N Y

rendelete a kijárási korlátozásról

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 1. §

(1)    Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

(2)    Az (1) bekezdést a tömegközlekedés során is alkalmazni kell.

 1. §

Vendéglátó üzletben – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.  

 1. §

A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

 1. §

(1)    A 3. § szerinti alapos indok:

 1. a)    a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,
 2. b)    napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,
 3. c)    az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),
 4. d)    az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés az 5. § szerint, e)    a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,
 5. f)    a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben (a továbbiakban: élelmiszerüzlet) történő vásárlás,
 6. g)    a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban együtt: drogéria) történő vásárlás,
 7. h)    az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,
 8. i)    a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,
 9. j)    a piacon, a helyi termelői piacon (a továbbiakban együtt: piac) történő vásárlás,
 10. k)    a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben (a továbbiakban együtt: gyógyszertár) történő vásárlás,
 11. l)    az üzemanyag-töltőállomás felkeresése,
 12. m)    a dohányboltban történő vásárlás,
 13. n)    a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele,
 14. o)    a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,
 15. p)    a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,
 16. q)    a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,
 17. r)    a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,
 18. s)    az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,
 19. t)    a szülői jogok és kötelezettségek,
 20. u)    a hitéleti tevékenység.

(2) Alapos indok továbbá – az 1. §-ban meghatározottak betartásával – a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.

 1. §

Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. 

 1. §

(1)    Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.

(2)    Az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az (1) bekezdés szerinti személy tartózkodhat.

 1. §

Az 1. § (1) bekezdésében meghatározott korlátozás, valamint a 2. §-ban és a 6. § (2) bekezdésében meghatározott előírás érvényesítése a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.

 1. §

(1)    E rendelet szerinti korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a katonai rendészet és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti bármely szerv bevonásával.

(2)    E rendelet szerinti korlátozó intézkedések be nem tartása esetén a rendőr a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Rtv.) szerinti intézkedéseket és kényszerítő eszközöket a szükségesség és arányosság követelménye betartásával az Rtv.-ben meghatározott módon alkalmazhatja.

 1. §

(1)    A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabstv.) 1. § (1) bekezdésétől eltérően szabálysértést követ el, aki az e rendeletben meghatározott korlátozó intézkedést megszegi.

(2)    A Szabstv. 11. § (1) bekezdésétől eltérően az (1) bekezdés szerinti szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

 1. §

(1)    Ez a rendelet 2020. március 28. napján lép hatályba.

(2)    Ez a rendelet 2020. április 11-én hatályát veszti.

 1. §

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.) szóló 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 1. §-a nem alkalmazható.

Kijárási korlátozás március 28-tólKijárási korlátozás március 28-tólKijárási korlátozás március 28-tól

A járvány idején megszűnik a készpénzes jegy- vásárlás a Volán-buszokon

A járvány idején megszűnik a készpénzes jegy- vásárlás a Volán-buszokon

„A járványügyi helyzetre való tekintettel, az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében hozott új, rendkívüli intézkedés értelmében március 23-ától készpénzmentessé válik a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán – tájékoztatta nemrég levélben Csorbai Ferenc polgármestert a Volánbusz ZRt. Forgalmi és Kereskedelmi Igazgatósága. 

Csalók, ügyeskedők próbálják kihasználni a veszélyhelyzetben az emberek félelmeit
Az utóbbi napokban gombamódra szaporodtak meg az olyan esetek, melyekben magukat hatósági személynek kiadó egyének próbáltak bejutni az idős emberek otthonába, a járványhelyzetben elrendelt ellenőrzésre, segítségnyújtásra hivatkozva. Nyomatékkal hívjuk fel a járványhelyzet idején otthon maradt, zömében idős, nyugdíjas emberek figyelmét, hogy senkit ne engedjenek be házukba, lakásukba, aki ilyen indokkal keresi fel őket. Ha valaki a fenti hivatkozással próbálkozik náluk, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget. Sajnos egyre több a csaló, a szélhámos, felbukkanásukra az országos Operatív Törzs mellett Mohács Város Önkormányzata is figyelmeztet.

Bezár a hulladékudvar
Március 25-étől (szerdától) meghatározatlan ideig Mohácson is bezárja kapuit a hulladékudvar – derül ki a Dél-Kom Nonprofit Kft. friss közleményéből.

A szolgáltató rögzíti továbbá: a jelenleg fennálló járványügyi helyzetben a Dél-Kom Nonprofit Kft.  legfontosabb feladata a közegészségügyi kockázatot jelentő kommunális hulladék elszállítása, kezelése és ezzel a köztisztaság, valamint az egészséges környezet fenntartása a településeken. 

A koronavírus-járvány gyorsan terjed, és tudjuk, hogy az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre a legveszélyesebb. Ezért arra kérjük az idősebb lakosokat, hogy maradjanak otthon és mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy ne kelljen kimenni az utcára és ne kelljen elhagyni a lakásukat.

Mohács Város Önkormányzata várja a 65 évnél idősebb, egyedül élő, vagy máshonnan segítséget nem kapó, betegséggel küzdő lakosok jelentkezését! ☝🏻

✔️06/69-322-331/111 mellék
(H-CS: 7:30-16:00-ig, P: 13:30-ig)

✔️06/20-252-4786
(H-P: 7:30-18:00-ig)

A fenti elérhetőségeken várjuk az önkéntes segítők jelentkezését is! 🙏🏻

Vigyázzunk egymásra❗️🤝

 

 

FELHÍVÁS - Mohács és térsége!☝️

FELHÍVÁS - Mohács és térsége!☝️

KORONAVÍRUS-INFORMÁCIÓ

LEHET, HOGY ÖN FERTŐZÖTT?😷
1. MARADJON OTTHON, ne menjen közösségbe!
2. TELEFONON hívja fel háziorvosát!
3. Ha fertőzésgyanús, akkor KIJÖNNEK A MENTŐSÖK és mintát vesznek Öntől. Amennyiben szükséges, kórházba szállítják.
Enyhébb esetekben előfordulhat, hogy otthoni karantént jelölnek ki.
4. Az Öntől vett mintát megvizsgálják és ha a KORONAVÍRUS-FERTŐZÉST MEGERŐSÍTIK, akkor a betegség lefolyása
szerinti KEZELÉSBEN RÉSZESÜL.

❗️FONTOS, hogy megossza az ismerőseivel is!

Mohácson is megjelent a koronavírus

 

Számos alternatív kommunikációs csatornát kínáló világunkban a hírek, velük együtt a rém- és álhírek is gyorsan terjednek. A város minden egyes lakosáért őszinte felelősséget érző polgármesterként ezért tartom fontosnak, hogy Önök elé álljak, és személyesen jelentsem be, azt, amiről tudtuk, nem lesz elkerülhető: Mohácson is megjelent az új koronavírus.
Ebben a percben egy megerősített, pozitív esetről van információnk. Városunk úgynevezett coronaria gócponttá vált, a fertőzött személynek hivatalos értesüléseink szerint ugyanis az elmúlt két hétben a százat meghaladó számú kontaktja volt.

Ma délelőtt egy idős hölgyet is koronavírus gyanújával Mohácsról Pécsre szállítottak, és jelenleg lélegeztető gépre kötve az intenzív osztályon ápolják. Ilyen méretű kontaktálódás esetén a járványügyi tapasztalatok alapján hirtelen nagyszámú megbetegedés várható, akár helyi karantén elrendelésére is sor kerülhet.

Dr. Csizmadia Csaba főigazgató úr arról tájékoztatott, hogy a Mohácsi Kórház felkészült a betegellátásra. Amint azt már többször hangoztattuk, az egyén személyes felelőssége, a társadalmi felelősségvállalás nagymértékben járulhat hozzá a vírus terjedésének lassításához, megakadályozásához.

Több száz, ma még tünetmentes vírushordozó jár közöttünk Mohácson, ami azt jelenti, hogy minden mohácsi lakost potenciális vírus hordozónak kell tekinteni.

Ezért mindenkit a legnyomatékosabban arra szólítok fel, hogy maradjon otthon, illetve, hogy csak a leghalaszthatatlanabb esetekben hagyja el otthonát, akkor is csak egy-egy fő intézze az olyan ügyeket, mint például a bevásárlás. Más területeken térjenek át a telefonos vagy elektronikus ügyintézésre. Kerüljük a személyes találkozásokat, viseljünk maszkot és kesztyűt. Figyeljünk továbbra is fokozottan a higiéniai szabályok betartására, mert ezzel is életeket menthetünk. Kérem, őrizzék meg higgadtságukat.

Pánikra semmi ok. Összehangolt szakmai munka folyik, melynek reményeink szerint meglesz az eredménye. Tudjuk és tesszük a dolgunkat. Vigyázzunk egymásra!

Nagyobb figyelmet kérnek a rendelőintézetek környékén!

Nagyobb figyelmet kérnek a rendelőintézetek környékén!

Március 20-án pénteken négy, egyenként 3 méter x 3 méteres, egy-egy oldalán nyitott sátrat állítottak fel az Egészségügyi Alapellátó Szolgálat bejárata közelében. Az alkalmi „építmények” kettős célt szolgálnak: egyrészt a járóbeteg-gondozásra érkezők behúzódhatnak ide, ha az időjárás ezt indokolttá teszi (mondjuk esni kezd az eső).
A járványhelyzet alakulásának függvényében pedig később előszűrő-, vizsgálóhelyiség szerepet töltenek be. Az önkormányzat kéri a gépjárművel érkezőket: ne parkoljanak le a sátrak közelében, mert azzal akadályozhatják a megközelíthetőségüket, s az esetlegesen ideérkező vagy innen távozó mentőautók tovább haladását is.
Ennek betartását a rendőrség fokozottan fogja ellenőrizni!

Véradással is segíthetünk

Folyamatos a véradás Mohácson, de telefonos időpont egyeztetést kérnek

Az Országos Vérellátó Szolgálat az új koronavírus kiemelt kockázata miatt minden egyéb más kiszűrés mellett 30 napra kizárja a véradásból azokat a véradókat, akik az elmúlt 30 napban fertőzött területről érkeztek haza. A kiszűrés a terület elhagyásának időpontjától kezdődik. A kizárás vonatkozik a fertőzött területről érkezők hozzátartozóira is. 

Segítsünk egymásnak!

Tegyünk meg mindent azokért, akik a nehezebben küzdenek meg a járvány nehézségeivel! 👵👴

1 - Jelentkezzen az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen!
2 - Oktatásban részesül a járvánnyal kapcsolatban.
3 - Tartson be minden óvintézkedést, hogy megóvja a saját és mások egészségét!
4- Maradjon folyamatos kapcsolatban velünk, hogy értesíthessük a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről!

☝️FONTOS:
Minden Koronavírussal kapcsolatos információt megtalál az alábbi oldalakon. Kérjük, hogy innen informálódjon:
Mohács oldala:
http://mohacs.hu/koronavirus

Kormányzati oldal:
https://koronavirus.gov.hu/

A házi gyermekorvosi szolgálat tájékoztatója
2020 március 16-tól az akut egészségügyi ellátás előzetes telefonos konzultációt követően, szigorú időpont egyeztetés alapján történik.

Telefonos konzultáció:

Dr. Csupor Krisztina

📞 06 69 302 655
📞 06 30 718 5558


Dr. Hartmann Ágnes
csak rendelési időben

📞 06 69 511153
📞 06 20 985 8124


Dr. Marjanucz Georgina
csak rendelési időben

📞 06 69 511 159
📞 06 20 299 7316


Dr. Nyúl István
csak rendelési időben

📞 06 69 511 160
📞 06 20 390 8868

Megértésüket köszöni, a házi gyermekorvosi szolgálat.

A plébánia hivatala március 22-től zárva tart

A mohácsi plébánia hivatala március 22-től zárva tart, csak telefonos ügyeletet biztosítanak. A temetéseket a temetőben kell bejelenteni, ott lehet elintézni az egyházi temetést is.

Szükség esetén a következő telefonszám hívható: +36-30/602 77 20 vagy 69/322 866

A temetések természetesen a szokott rendben történnek rövidített módon. A szertartáson lehetőleg csak a szűk család vegyen részt, a veszélyeztetett korúak vagy a krónikus betegek lehetőleg maradjanak otthon.

Isten áldása kísérjen bennünket ebben a nehéz időszakban! Bízom abban, hogy hamarosan újból együtt ünnepelhetünk, addig is imádkozzunk egymásért!

Imádságos szeretettel:

Laci atya

Elővigyázatosságból lezárták a játszótereket is

Március 18-án az önkormányzat utasítására a város valamennyi játszóterét lezárták. Tiltótáblákat helyeztek ki, s szalagkordonnal vették körül a hintákat, csúszdákat, mászókákat. A kialakult járványveszély miatt, bizonytalan ideig a játékok használata szigorúan tilos. A gyerekek, a kicsik sokkal kevésbé elővigyázatosak és szabálykövetők, könnyebben elkaphatják és terjeszthetik (akár otthon is) a fertőzést. Kérjük megértésüket!

Mohács Város Önkormányzata

 
Mohács Város Önkormányzatának KÖZLEMÉNYE a veszélyhelyzettel összefüggő intézkedésekről

Mohács Város Önkormányzata minden tőle telhetőt elkövetett és elkövet a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Az elsők között hívtuk fel intézményeink (bölcsőde, óvodák, szociális intézmények, védőnői szolgálat) és a lakosság figyelmét a higiéniai szabályok fokozott be-tartásának fontosságára, kézmosási útmutató ábrákat és kézfertőtlenítő szert helyeztünk ki az intézményi mosdókban, valamint a bejáratoknál. Kezdettől fogva folyamatosan kapcsolatban állunk a Mohácsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályával és más, illetékes hatóságokkal.

A Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzset Magyarország Kormánya január 31-én alakította meg.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezést az Operatív Törzs irányítja, figyelemmel kísérik a külföldi és belföldi járványügyi helyzetet, döntéseket hoznak és megteszik a szükséges intézkedéseket.
A járványügyi helyzet jelenlegi szakaszában az Operatív Törzs az önkormányzatok számára nem fogalmaz konkrét feladatokat. Az Operatív Törzs javaslatával összhangban arról döntöttünk, hogy minden zárt- és szabadtéri rendezvényünk elmarad(t), így az összes március 15-ei, illetve ahhoz kapcsolódó megemlékezés is. Az önkormányzati intézményeket ugyancsak arra kértük, mondják le meghirdetett programjaikat és egyelőre ne szervezzenek és ne hirdessenek meg újabb eseményeket.