Koronavírus hírek, információk - Mohács
Pin It
Mohács Város Önkormányzatának KÖZLEMÉNYE a veszélyhelyzettel összefüggő intézkedésekről

Mohács Város Önkormányzata minden tőle telhetőt elkövetett és elkövet a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Az elsők között hívtuk fel intézményeink (bölcsőde, óvodák, szociális intézmények, védőnői szolgálat) és a lakosság figyelmét a higiéniai szabályok fokozott be-tartásának fontosságára, kézmosási útmutató ábrákat és kézfertőtlenítő szert helyeztünk ki az intézményi mosdókban, valamint a bejáratoknál. Kezdettől fogva folyamatosan kapcsolatban állunk a Mohácsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályával és más, illetékes hatóságokkal.

A Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzset Magyarország Kormánya január 31-én alakította meg.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezést az Operatív Törzs irányítja, figyelemmel kísérik a külföldi és belföldi járványügyi helyzetet, döntéseket hoznak és megteszik a szükséges intézkedéseket.
A járványügyi helyzet jelenlegi szakaszában az Operatív Törzs az önkormányzatok számára nem fogalmaz konkrét feladatokat. Az Operatív Törzs javaslatával összhangban arról döntöttünk, hogy minden zárt- és szabadtéri rendezvényünk elmarad(t), így az összes március 15-ei, illetve ahhoz kapcsolódó megemlékezés is. Az önkormányzati intézményeket ugyancsak arra kértük, mondják le meghirdetett programjaikat és egyelőre ne szervezzenek és ne hirdessenek meg újabb eseményeket.

A bentlakásos szociális intézményeinkben az országos tisztifőorvos döntése értelmében március 8-ától látogatási tilalom lépett életbe.

Március 11-én az Operatív Törzs javaslatára a kormány különleges jogrendet, veszélyhelyzetet rendelt el hazánk teljes területére. Beutazási tilalmat rendelt el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező nem magyar állampolgárokra. A felsorolt országokból érkező magyar állampolgárokat személyi ellenőrzés alá vonják, s a határon kapott határozatok alapján két hétig otthoni karanténban kell maradniuk.
Mohács Város Önkormányzata felkészülten várja a fejleményeket és egyben nyomatékosan kéri a lakosokat, vegyék komolyan az öngondoskodás jelentőségét. Nem elhanyagolható a megfelelő vitaminbevitel és az immunrendszer erősítése. Aki teheti, továbbra is kerülje a nagyobb közösségeket, tömegrendezvényeket.

Megbetegedés gyanúja esetén ne menjenek a rendelőintézetbe, hanem telefonon egyeztessenek háziorvosukkal,
aki a további szükséges intézkedéseket megteszi.

Bízunk a mohácsi polgárok felelősségteljes hozzáállásában. Meggyőződésünk, hogy néhány egyszerű szabály betartásával mindenki sokat tehet saját környezetében a megelőzésért, a vírus terjedésének megakadályozásáért.
Köszönjük a mohácsiak eddigi higgadtságát és hogy helyükön kezelték az időről-időre felröppenő pánikkeltő álhíreket, féligazságokat.
Amint friss közérdekű információk birtokába jutunk, haladéktalanul értesítjük a lakosságot.
Hiteles információhoz a koronavirus.gov.hu honlapon és Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján (www.nnk.gov.hu), továbbá az alábbi, ingyenesen hívható zöld számokon: 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456 juthatnak.

Március 14-én Orbán Viktor miniszterelnök előző esti, a koronavírussal kapcsolatos bejelentését követően, a kormány döntésével összhangban összeült a Mohácsi Polgármesteri Hivatalban a polgármesteri koordinációs csoport, melynek tagjai a város képviselő-testülete mellett az érintett területeken dolgozó szakemberek.

A tanácskozáson született döntés értelmében március 16-ától határozatlan ideig bezárt a polgármesteri hivatal, az ügyfélfogadás szünetel, az érintett munkatársak távmunkában látják el feladataikat. Az önkormányzati fenntartású óvodák és a bölcsőde ugyancsak bezárt. A gyermekek elhelyezési lehetőségeit illetően az intézmények felmérik a szülői igényeket. Döntött a grémium arról is, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítmények szintén zárva lesznek március 16-tól. Korábbi egyeztetések eredményeként az uszoda már bejelentette a bezárást.

Ajánlásként fogalmazza meg továbbá a városvezetés, hogy mindazon nem önkormányzati és nem az MTE 1888 kezelésében lévő közösségi színtereket, amelyek csoportos együttlétre, időtöltésre, kulturális és közművelődési tevékenységre, étkezésre, szórakozásra szolgálnak (edzőtermek, próbatermek, vendéglátó- és szórakozóhelyek, éttermek, pizzériák stb.), a veszélyhelyzet fennállása idején ne nyissanak ki, ne fogadjanak látogatókat, vendégeket!

Tisztelt mohácsi lakosok!
A kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel, a koronavírus terjedésnek minél hatékonyabb megakadályozása érdekében a Mohácsi Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás határozatlan ideig szünetel.
Az épület zárva van és lesz, az ügyintézéshez az alábbi telefonszámokon állnak kollégáink a lakosság rendelkezésére.
Városfejlesztési osztály 69/505-561 Pénzügyi osztály 69/505-535 Adóügyek 69/505-575
Szociális és közmunkával kapcsolatos ügyek 69/505-570 Anyakönyv 69/505-549
Az ügyfelek minden egyéb ügyben az iktatónál érdeklődhetnek a 69/505-518-as telefonszámon.
A pénztár szerdánként 9.00 és 12.00 óra között a földszinten, az aulában a bejáratnál érhető el, illetve a következő telefonszámon hívható: 69/505-531

A piac működését az önkormányzat nem függesztette fel, viszont csak az élelmiszert árusítóknak biztosít lehetőséget a megjelenésre.

Bognár Sándor személyében újabb alpolgármestere van Mohácsnak
A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet elodázhatatlanná tette még egy alpolgármester megválasztását, mely tisztségre Csorbai Ferenc polgármesteri hatáskörben Bognár Sándor képviselőt nevezte ki. Amint az az indoklásban elhangzott: az új alpolgármester kilencedik éve dolgozik eredményesen az infekciókontroll, azaz a fertőzésterjedés megakadályozása és a fertőzésmentesítés területén, ezen felül hasznos válságkezelési tapasztalatokkal, valamint értékes szakmai kapcsolatokkal is rendelkezik. Hozzáértéséről, megbízhatóságáról cégvezetőként komoly referenciák tanúskodnak. Bognár Sándor a március 16-ai rendkívüli képviselő-testületi ülésen hangsúlyozta: a megbízatást csak a veszélyhelyzet idejére, a polgármestert tehermentesítendő, továbbá a mohácsi és a környékbeli lakosság minél hatékonyabb védelme érdekében vállalta.
Felhívás a külföldről hazaérkezettek figyelmébe!

Kérjük azokat, akik külföldi munkából, oktatási intézményből stb. nemrég jöttek haza/vissza városunkba olyan, a koronavírus által súlyosabban fertőzött államokból (pl. Olaszország, Spanyolország, Anglia, Németország, Ausztria), s akik erről nem tájékoztatták az érintett hatóságokat, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a Mohácsi Járási Hivatal tisztifőorvosával (Széchenyi tér 3. – telefon: (69) 795-037).
Nyomatékkal hívjuk fel az érintett személyek figyelmét a társadalmi felelősségvállalás fontosságára: amennyiben nem jelentkeznek és magukat embertársaiktól elkülönítve nem vonulnak 14 napos, önkéntes karanténba, azzal súlyosan veszélyeztetik városunk népességét, a társadalom egészét, s a fennálló törvények értelmében a mások egészségét, életét kockára tevő magatartásukkal bűncselekményt követnek el: súlyos esetben az ilyen cselekedet elzárással büntetendő, ezen felül a törvénysértés elkövetője akár 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírsággal sújtható.
Olyanok jelentkezését szintén várjuk, akik tudnak ilyen személyről vagy személyekről!

A Mohácsi Egyesített Szociális Intézmény FELHÍVÁSA
A „Mohács 65+ Maradj Otthon! Segítsük az időseket!” elnevezésű kezdeményezés koordinálásához adatgyűjtés céljából kérjük azon 60 évnél fiatalabb önkéntesek jelentkezését, akik a mohácsi 65 év feletti lakosság képviselőinek (akiknek a családja, hozzátartozói ezt nem tudják megoldani) akar segíteni alapvető élelmiszerek beszerzésében és gyógyszerkiváltásban.
Jelentkezni, ilyen jellegű önkéntes segítségnyújtást felajánlani névvel, telefonszámmal lehet. Meg kell jelölni továbbá, hogy az önkéntes Mohács melyik körzetében tudna feladatot vállalni, s azt is, hogy mely napokon és milyen időtartamban. A szervezőknek tudniuk kell továbbá, hogy milyen közlekedési eszköz áll az önkéntes segítő rendelkezésére.
Továbbá, szintén adatgyűjtés céljából várjuk azon 65 évesnél idősebb mohácsi lakosok jelentkezését, akiknek a családja nem tudja megoldani az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek kiváltását és aki ebben segítségre szorul.
Jelentkezni az alábbi munkatársunknál lehet:
Faragó Csilla
69/322-331 /111 mellék (hétfőtől csütörtökig 7.30-16.00, pénteken 13.30 óráig)
Mobiltelefonon: (06) 20-25-24-786 (hétfőtől péntekig 7.30-18.00 óráig)

Tájékoztatás a koronavírussal kapcsolatban: www.koronavirus.gov.hu/gyik
Információ, bejelentés, kérdés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.