Koronavírus hírek, információk - Mohács
Dr. Csizmadia Csaba: „A mohácsiak többsége fegyelmezett résztvevője a vírus elleni küzdelemnek…”
Pin It

Öt, igazoltan fertőzött személy van Kórházunk ellátási területén

Dr. Csizmadia Csaba: „A mohácsiak többsége fegyelmezett résztvevője a vírus elleni küzdelemnek…”

Két, katonai vezető érkezett hétfőn egészségügyi centrumunkba, hogy átvegyék a védekezés irányítási feladatait

Hétfőn reggel, március 30-án a rendkívüli képviselő-testületi ülés kezdeteként Csorbai Ferenc polgármester kérésére Dr. Csizmadia Csaba a kórház főigazgató-főorvosa, aki képviselőként is helyet foglal a város képviselő-testületében, összefoglaló tájékoztatót tartott a jelenlegi járványügyi helyzetről, kitérve arra is, hogy az itteni egészségügy hol tart a felkészülésben.

Nem csupán tartalmában, „megjelenésében” is eltért a tanácskozás a megszokottól: egyrészt természetesen a vírushelyzet volt az első számú téma, az ezzel kapcsolatos, szerteágazó feladatok, a jelen helyzet és a várható kilátások értékelése. Polgármesterünk, alpolgármestereink, jegyzőnk, a képviselők és a szűk körű hallgatóság maszkban követte a fejleményeket, néhányan gumikesztyűt húzva emelték magasabb szintre a maguk védelmét.

A főigazgató elöljáróban elmondta: hetek, hónapok óta vívunk háborút a világban egy láthatatlan, eddig még alig ismert ellenséggel, hol egyszerűbb, hol összetettebb, magasabb fokú eszközrendszerrel, ki-ki a maga (szak)területén, legjobb tudása szerint. És a harc java még hátra van…

Beszámolója során ismertette a betegség tüneteit, lefolyását, kitérve arra is: valamennyi felső légúti tünetekkel jelentkező beteget, továbbá tünetmentes, feltételezhető kontaktusba került személyt potenciálisan fertőzött esetnek kell tartani. Az érintetteket az Operatív Törzs és az EMMI által szigorúan meghatározott elvek mentén eljárva a kijelölt CoVid-centrumokba (Pécs, Szekszárd) irányítják, ahol több száz ágyat biztosítanak a betegek fogadására. Hozzátette, hogy városunkban a feltételezett, gyanús esetek száma nőtt, de a mohácsi kórházban jelenleg nem kezelnek fertőzött, pozitív beteget. A főigazgató reményét és bizakodását fejezte ki, hogy nem érjük el azt a szintet, esetszámot, mely esetén esetleg Mohácson is el kell helyeznünk vírusbetegeket, de minden esetre felkészült a kórház: a stratégiai intézkedési tervek elkészültek, melyek alapján szükség szerint el fog tudni látni és helyezni fertőzött betegeket is az intézmény – hallhattuk.

Köszönhetően az időben meghozott és a gyakorlatban is foganatosított kormányintézkedéseknek, s a helyi önkormányzat ezzel párhuzamos lépéseinek, valamint annak, hogy az emberek döntő többsége betartja a kampányban is hangsúlyozott óvintézkedéseket, a járványhelyzetet eddig jól kezeli hazánk egésze. Az új koronavírus-fertőzéssel leginkább sújtott államok, Spanyolország, Olaszország és most már az USA példája lebegjen előttünk, tudatosítva mindenkiben, hogy hová vezethet, ha csak félvállról vesszük a védekezést, s nem teszünk mindenben eleget a megelőzést szolgáló, a járvány elterjedését gátló előírásoknak – nyomatékosította a megszólaló.

A főigazgató összefoglalójából kiderült az is: ami a legfrissebb járványügyi adatokat illeti, ellátási területünkön e pillanatban öt, igazolt fertőzött beteg ismert, szerencsére már a gyógyulás fázisában vannak. Azt is tudni kell, hogy az emberek eléggé eltérő módon reagálnak erre az új típusú fertőzésre: előfordulhat, hogy valaki teljesen tünetmentes marad (ám mégis fertőz!), vagy megússza egy-két napi orrfolyással, köhécseléssel. Jellemző a magas láz, de tudjuk jól, léteznek súlyosabban megbetegedők (főleg idősek, krónikus betegségekben szenvedők), lélegeztetőgépre szorulók és sajnos elhalálozók is.

  • Ahogyan arról korábban már hivatalos forrásból értesültünk, megérkezett a Mohácsi Kórházba is az a két katona, akik hétfőtől a védekezés főbb feladatainak irányítását veszik át. Nevezettek logisztikai, objektum őrzés-védelmi, munkaerőforrás-elosztási javaslatokat tesznek, ők felelnek a megfelelő vagyon- és készletmegóvásért, ezen felül fontos egyéb, szervezési kérdésekben mondják ki a végszót, de orvosszakmai ügyekben természetesen továbbra is a kórház szakmai vezetés dönt. A főigazgató hozzátette: a katonaság jelenléte nem kell, hogy pánikot keltsen, rendkívüli helyzetben az egyenruhások segítő jelenléte, a törvény által nekik rendelt hatáskörökkel sokat lendíthet a védekezés szervezettségén, hatékonyságán. Adott esetben e katonai vezetők például orvosokat is vezényeltethetnek ide, s rögtön hozzátette, reméli nem alakul ki olyan súlyos helyzet, hogy ilyen lépésre szükség legyen.

A főigazgató beszámolójában kitért a nehézségekre is: a vírus elleni küzdelemben a humánerőforrás-gazdálkodás terén a 65 év feletti kollégák bizonytalan ideig a fokozott veszélyeztetettség miatt nem vethetők be, a félállásban dolgozó munkatársakat, illetve rezidenseket visszarendelték az anyaintézmények, így a létszámuk csökkent a hétköznapokban megszokottakhoz képest. Örömteli ugyanakkor a tény, hogy önkéntes orvosok, orvostanhallgatók, de még nem egészségügyi dolgozók is jelentkeztek segíteni – a főigazgató reméli, integrálásuk eredményes lesz.

Beszélt arról is, hogy már most mutatkoznak jelei annak, hogy a rendkívüli helyzet kezelésével járó fizikai- és pszichés terhet nem mindenki bírja egyformán elviselni, pedig most még csak a járvány elején tartunk, ezért a kórház nem csak dolgozói számára, hanem a lakosság által is igénybe vehető telefonos pszichológus-szakszolgálatot, tanácsadást indított, az elérhetőségeket a kórház honlapján megtalálhatják.

A főigazgató kitért arra is: sajnos nem a védekezés malmára hajtja a vizet, hogy a kényszerűségből otthon maradó emberek nem kis hányada sajnos olyan internetes tartalmakkal, álhírekkel, minden alapot nélkülöző értesülésekkel, hangulatkeltő (sajtó)információkkal is találkozik, ami egyáltalán nem könnyíti meg a tisztánlátásukat vírus-, védekezés- és veszélyhelyzet-ügyben, sőt…

A jelenlévők megtudhatták: a védőeszközök körének folyamatos bővítése alapja a biztonságos ellátásnak, mindent megtesznek a készlet gyarapításáért, az elmúlt héten kaptak központi ellátmányként 50.000 gumikesztyűt, 5.000 sebészi maszkot és 200 speciális maszkot, de további 3.500 sebészi maszkhoz juthatott az alapítványuk Pávkovics Bálint hatékony közreműködését követően. Gyűjtést indítottak, vállalkozókat, cégeket, barátokat, ismerősöket ugyancsak megszólítottak a bajban. Nekik köszönhetően tetemes összeggel nőtt a kórház alapítványi számlája. Ez azért is pozitívum, mert szükség esetén ezt a pénzt azonnal fel tudják használni, a védőeszközökből tartalékot képeznek, amely elengedhetetlenül fontos, ha az esetszám további jelentős növekedést mutat. De nem csak pénzadományokat kaptunk – jegyezte meg a főigazgató –, védőruha, élelmiszer és rengeteg más hasznos felajánlás érkezett, ki-ki miben tudott segíteni a foglalkozási profilja alapján,  munkaerejét, szabadidejét feláldozva, önzetlenül, az összefogás részeként. Ezúton is mindenkinek hálás szívvel mondott köszönetet, aki ebben a helyzetben anyagilag, erkölcsileg segít(ette), támogat(ta) a kórházat!

Jó látni, hogy az országos politikával szemben itt valódi összefogás van, köszönöm Csorbai Ferenc polgármester úr, Pávkovics Gábor és Bognár Sándor alpolgármester urak hozzáállását, partnerségét, azért, hogy maszkokkal és egyéb védőeszközökkel segítik a kórház munkáját – tette hozzá Dr. Csizmadia Csaba. Úgy látom, a mohácsiak 95%-a komolyan veszi a védekezést, a felhívásokat, a maga és mások egészsége, biztonsága érdekében betartja az érintkezési, a higiénés és egyéb szabályokat. Csak így, együtt lehetünk eredményesek a vírus elleni küzdelemben, ha egészségtudatos, felelősségteljes magatartással izolálódunk, csökkentjük a kontaktlehetőségek számát. Nem mondom, hogy jól állunk és jól dolgoztunk, mert még csak most jön a neheze. Hallatlanul jól esik a kórházi dolgozóknak az esténkét hallható „tapskoncert” az intézmény környékén, jól esik minden biztató, erősítő szó, megnyilvánulás, a segítség változatos formái. Látjuk, érezzük: tényleg megmozdult a város, egy emberként akarva, hogy sikerrel oldjuk meg e nehéz helyzetet…