Pin It
Tavaly év végén tűnt fel a világhálón az a videoklip (egy magyar együttesé), amelyen három, busómaszkot viselő zenész énekelt meglehetősen szókimondóan a koronavírusról, melegebb éghajlatra küldve el a járványt és az azzal járó nyűgöket. A dal a maszkviselés nehézségeire is kitért, s hogy ennek vizuálisan is nyomatékot adjon, a csapat tagjai nem egy-egy textildarabkával takarták el orrukat és szájukat, hanem egy-egy busómaszkot öltöttek magukra. Maga a dal egyébként semmilyen formában sem tesz említést sem a busókról, sem a Busójárásról.

A produkciót olyan mohácsiak is látták, akik rendszeresen beöltöznek busónak. Többük nyíltan hangot is adott nemtetszésének, kifogásainak az egyik ismert közösségi oldalon. Néhányan úgy érezték, a rockegyüttes a birkabundát viselő maszkosaink ismertségébe, népszerűségébe csimpaszkodva igyekszik felhívni a figyelmet magára és a dalra. Mások azon a véleményen voltak: a zenekar idegen tollakkal ékeskedik, s ami a klipjükben látható-hallható, az a legkevésbé sem illik télűző-tavaszköszöntő tradíciónk központi alakjaihoz, a Busójárás szellemiségéhez. Sajnos akadtak szélsőségesebb reakciók is: páran kertelés nélkül fenyegették meg a triót, fizikai bántalmazásukat helyezve kilátásba.

Az együttessel a Programiroda Mohács is felvette a kapcsolatot, magyarázatot várva a történtekre. Nos, a formáció tagjai elmondták: nem gondolták, hogy a pár perces szám és annak képi világa ilyen vihart kavar. Hozzátették: a legkevésbé sem állt szándékukban a Busójárást vagy magukat a busókat negatív színben feltüntetni, e népszokásunkat lejáratni. Mi több, maguk is vendégei voltak már a mohácsi farsangnak, remekül érezték itt magukat, olyannyira, hogy egy-egy busómaszkot is vásárolt mindegyikük. Ezt viselik a klipen is, így utalva arra, hogy hónapok óta kötelező a maszkviselés a járvány miatt. Arra, hogy arcukat elrejtik, más magyarázattal is szolgáltak: mindhárman egy-egy másik együttesben is zenélnek, s egyelőre nem akarták felfedni a világ előtt személyüket, az ominózus klipen részint inkognitójuk megőrzését szolgálták a busómaszkok. Őszintén sajnálják a történteket, s látva az érzelmi hullámokat, le is vették klipjüket a világhálóról. 

– Ezt a hatalmas értéket szeretnénk megőrizni, méltó módon kezelni, tovább vinni: többszáz éves, napjainkig fennmaradt népszokásról van szó, komoly felelősséggel tartozunk érte – vélik a Busójárás szervezésével megbízott Programiroda Mohács munkatársai. Hozzáteszik: nem szerencsés és nem is etikus, ha bárki, saját ötlet híján a busók figuráját, maszkját vagy a mohácsi farsang bármely elemét használja fel zenéje, áruja, egyéb produktuma népszerűsítésére, ismertebbé tételére. A busók felé pedig az a kérésük: ha bármi ilyesmit tapasztalnak, látnak akár a világhálón, akár másutt, azt haladéktalanul jelezzék a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen a Busójárás rendszeresen ülésező etikai bizottságának, amely haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket. Ha a közösségi oldalakon találkoznak ilyesmivel, kérik, busóként ne kommenteljék a látottakat. A szervezők természetesen tiszteletben tartják a szólásszabadságot, de ha valaki hangsúlyozottan busóként tesz közzé nyomdafestéket nem tűrő, a jóízlés határait átlépő véleményt, a legrosszabb esetben tettlegességgel is fenyegetve a címzettet, címzetteket, azzal közvetetten az összes ilyen hagyományőrzőt, s magát Mohácsot is minősíti – vélik.

– Az elmúlt években nagyon sokat áldozott arra a város, hogy az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségének részévé nyilvánított Busójárást még ismertebbé és látogatottabbá tegye – teszik hozzá az iroda munkatársai. – Néhány elhamarkodott véleménnyel, vaskos, akár fenyegetőző kommenttel nagyon sokat lehet ártani az ügynek, a Busójárásól és városunkról kialakult, egyértelműen pozitív képnek.