Koronavírus hírek, információk - Mohács
Pin It

A vírus elleni védekezés az idősek otthonát is nehéz helyzet elé állítja

A Gólya utcai Egyesített Szociális Intézmény az új koronavírus megjelenése óta különösen nehéz időszakot él át, hiszen köztudott, hogy a járvány által leginkább veszélyeztetett, 65 év feletti korosztály képviselői élik itt mindennapjaikat. Emiatt különösen nagy azok felelőssége, akik a nap 24 órájában gondoskodnak a szépkorúakról és azokról, akiknek egészségi állapota rendszeres odafigyelést, felügyeletet kíván. Vajon miként éli meg a járvány időszakát az ott élők és dolgozók közössége, milyen óvintézkedéseket tesznek közösen azért, hogy e veszélyes vírust kívül tartsák az intézmény falain? Kérdéseinkre Varga Veronika, az ESZI vezetője válaszolt:

  • A Covid-19 járványveszélyre tekintettel kihirdetett veszélyhelyzet miatt a Mohácsi Idősek Otthonában március 8-ától látogatási tilalom, március 16-ától intézményelhagyási tilalom, továbbá felvételi zárlat lépett életbe. A korlátozások, tilalmak lakóink és családtagjaik, hozzátartozóik részéről nem kis erőfeszítést kíván. Ám ezekre mégis szükség van, mert otthonunkban éppen a legveszélyeztetettebb korosztály képviselői és krónikus betegek élik mindennapjaikat. Ezért kiemelt figyelmet fordítunk a megelőzésre, felkészülve arra, hogy az esetleges fertőzést is kezelni tudjuk. Ennek érdekében intézményünk követi az országos tisztifőorvos és az emberi erőforrások minisztere által kiadott felhívásokat és ezek alapján hozza meg a kötelezően betartandó szabályokat mind a munkavégzésre, mind a lakók életére, családtagjaikra vonatkozóan. Az eredményes védekezés érdekében intézményünkben elvégeztük a kockázatelemzést, megalkottuk azon szabályok körét, amely a rizikót a minimumra mérsékelik. Ennek érdekében meg kellett szüntetnünk a kiscsoportos foglalkozásokat, a közös, ebédlői étkezést szintén. Az udvarra kicsit levegőzni, beszélgetni persze időnként kijöhetnek az idősek. Lakóinkkal a helyes kézmosás, kézfertőtlenítés lépéseit is megtanítottuk – ezek megtörténtét ellenőrizzük is.
    Minden kézmosáshoz virucid-tartalmú folyékony szappant biztosítunk, papírtörölközővel együtt, az előírások szerint. Fokozottan fertőtlenítünk és takarítunk az intézmény minden pontján, ellenőrizve is e műveleteket. A bejáratoknál virucid-tartalmú kézfertőtlenítőt kötelesek használni a belépők. Megszüntettük az ügyfélforgalmat, korlátoztuk a gépkocsik behajtását, a portaszolgálatot meghosszabbítottuk. Fontosnak tartjuk az érintett családok tájékoztatását, hogy az élelmiszerellátásunk zavartalan e nehéz időkben is: a napi négyszeri étkezés, a gyümölcsellátás továbbra is folyamatos, zökkenőmentes. Megfelelő raktárkészlettel rendelkezünk tartós élelmiszerekből. Tudjuk jól: a „kintrekedt” családokkal az egyetlen kapcsolat most a csomagküldés, illetve -fogadás. Ám tudnia kell mindenkinek: ez sajnos rizikófaktor, ezért szükségessé vált a csomagfogadás rendjének átmeneti szabályozása, kényszerű szigorítása. Ezért kérjük az érintett családtagokat: kizárólag tartós élelmiszereket, eredeti csomagolású termékeket, hámozható gyümölcsöt és higiéniai cikkeket küldjenek be csomagban. Fontos tudnivaló ezen felül, hogy már otthon történjen meg a dobozok, csomagok fertőtlenítése, amelyet ezen felül tegyenek bele egy műanyag- (nejlon-)táskába, amelyet mi a portánkon még egyszer kívülről lefertőtlenítünk, mielőtt átadnánk a címzetteknek. Ez minden esetben csakis így történhet, e lépések megtétele után!
    A húsvéti menüről az előző évek gyakorlata és szokásai alapján gondoskodtunk, persze, tudjuk jól: ez nem helyettesítheti a családdal, gyerekekkel, unokákkal körbeült asztalt, a meghitt együttléteket, ezért létrehoztunk egy e-mail-címet, amelyre várjuk a leveleket, melyeket fel fogunk olvasni az időseknek. A cím az alábbi:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Azt is tudjuk: a legnehezebb azon lakóinknak, akik március első napjaitól nem hagyhatják el az intézményt, s látogatókat sem fogadhatnak. A mi feladatunk az, hogy a bezártság okozta félelmeket, aggodalmakat és szorongást minden lehetséges eszközzel oldjuk a munkatársainkkal, tájékoztatva a lakókat és családtagjaikat a megelőző intézkedésekről. A körülmények miatt most még nagyobb figyelmet fordítottunk arra, hogy Húsvétkor ünnepi díszbe öltözzön az otthon, igyekeztünk szebbé, dekoráltabbá tenni az épületet, ahol csak lehetett. A szobákat közösen varázsoltuk szebbé az idősekkel. Igaz, ebben némi nehézséget okozott, hogy korlátoznunk kellett a kiscsoportos foglalkozásokat, ám a kollégáink megoldották, hogy a lakószobákban többet beszélgessenek, több időt töltsenek együtt a nénikkel, bácsikkal, így készülve fel a húsvéti ünnepekre, s szintén együtt dekorálták az ismert húsvéti szimbólumokkal, díszekkel a lakók szűkebb környezetét. Úgy éreztük, e helyzetben minden pozitív információ, történés segítségére lehet az időseknek, ezért folyamatosan beszélgetünk velük a vírushelyzetről, az intézkedések fontosságáról, igyekezve megnyugtatni őket. Az érdekképviseleti fórum egyik tagjával ugyancsak egyeztettem a minap. Elmondtam neki: biztatónak tartom, hogy Mohácson a helyzet változatlan, megyénkben a fertőzések száma nem emelkedett. Ennek ismeretében bizakodók vagyunk, de óvatosak is. Kívánok minden lakónknak, hozzátartozójuknak és munkatársainknak erőt, kitartást! Tartsuk be a szabályokat továbbra is, hogy a későbbi ünnepekről, meghitt családi alkalmakról ne hiányozzanak idős lakóink…