Koronavírus hírek, információk - Mohács
Közvéleménykutatás a mohácsi piacon: kérdés, miként alakuljon a nyitvatartási idő?
Pin It

Szerda reggel és délelőtt a Városháza két munkatársa szólította meg folyamatosan a piacra érkezőket. A hölgyek kezében kérdőívek voltak, rajtuk egyetlen kérdés: mikor látogassa az idősebb korosztály e népszerű elárusítóhelyet? A polgármesteri hivatali dolgozók érdeklődésük hátteréről is beszámoltak azoknak, akik figyelmükre érdemesítették őket. A magyarázatokból kiderült: egy kormányrendelet most már lehetőséget ad arra, hogy a polgármester a piac esetében eltérjen a kijárási korlátozásban foglaltaktól. A piacfelügyelőség és az árusok tapasztalatai egyaránt azt mutatják, hogy a kijárási korlátozás által meghatározott rend felülvizsgálatra szorul. Ismert: jelenleg kizárólag a 65 év felettiek vásárolhatnak 9.00 és 12.00 óra között, a többiek ezen idősáv előtt kereshetik fel e belvárosi kereskedelmi létesítményt. Az érintettek ezért közös javaslattal álltak elő: e szerint a jövőben reggel 6.00 és 8.30 óra között látogathassák a piacot a 65 évesnél idősebbek, az ettől fiatalabb korosztály pedig 8.30 után intézhesse a bevásárlást.

A változtatás szükségessége mellett több érv is szól, ezekkel a kérdőívek kezelői egyenként is megismertették a megszólítottakat. Ezek az alábbiak:

A veszélyeztetettebb korosztály így biztonságosabban vásárolhat, hiszen mindjárt nyitásra, az előző napi zárást követően fertőtlenített piacra érkezhet.  Ezenkívül a piac után kényelmesen odaérnek a boltokba, gyógyszertárakba a számukra fenntartott időben. Végül: sokkal többen járnak a fiatalabb korosztályból a piacra, ezért nekik szélesebb idősávot célszerű biztosítani, így elkerülhető a nagyobb tömeg. A kérdőív természetesen anonim, a válaszadóknak csupán arra kell felelniük, hogy 65 év felettiek-e vagy nem érték még el ezt az életkort, ezen felül a „Mikor látogassa az idősebb korosztály a piacot?” kérdésre szükséges felelniük.

A lehetséges válaszok: „9.00 és 12.00 óra között” (azaz a jelenlegi rendben) vagy korábban, „6.00 és 8.30 óra között” (ez lenne az új rend).

A beérkezett válaszokat hamarosan kiértékelik, az esetleges változtatás jövő szerdától, április 29-étől lép érvénybe. Arról, hogy a mohácsiak az új piaclátogatási rendet támogatták-e többségükben vagy az eddigihez ragaszkodnak inkább, természetesen hamarosan tájékoztatjuk Olvasóinkat. Az önkormányzat és a piacfelügyelet ezúton mond köszönetet mindazoknak, akik véleményükkel, válaszadásukkal segítették a közvéleménykutatást!

Szavazni Mohács Város Önkormányzatának Facebook-oldalán is lehet, a mini közvéleménykutatás holnap, csütörtökön zárul