Koronavírus hírek, információk - Mohács
Pin It

Egészségügy: május 4-étől hétfőtől újra indulnak egyes alap- és szakellátások

A kedvezőbbre fordult járványügyi helyzetben az egészségügyi ellátások is új rendben zajlanak május 4-étől hétfőtől: minderről április 30-án kelt levelében Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere tájékoztatta a hazai, köztük természetesen a mohácsi egészségügyi szolgáltatók vezetőit.

A szakminiszter felhívásában egyebek mellett rögzíti: „Az új típusú védekezés fontos eleme a mindennapi élet, és ennek részeként az egészségügyi ellátás újraindítása. Ennek megfelelően május 4-étől egyes ellátások újra indulhatnak a szigorú higiénés rendszabályok betartása mellett.” Az EMMI irányítója külön mellékletben hívja fel az érintett egészségügyi szolgáltatók figyelmét arra, hogy mely alapelvek betartása mellett nyílik lehetőség a betegek, páciensek újbóli fogadására és ellátására.

A szakminiszter leveléből kiderül: május 4-étől újra indulnak

  • a házi orvosi és házi gyermekorvosi, továbbá védőnői ellátások és a fogászati alapellátás,
  • a járóbeteg-szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is,
  • az egynapos ellátások,
  • a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások, továbbá
  • a nem közfinanszírozott (magán) ellátások.

Prof. Dr. Kásler Miklós egyúttal kéri az érintett egészségügyi vezetőket, hogy minden ellátási szinten első ütemben a COVID-19-átvitel szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, egyben a beteg egészségügyi állapota szempontjából sürgősebb beavatkozásokat végezzék el. Hozzáteszi: „Alapvető célkitűzés a hazai lakosság egészségének védelme, a további, súlyos tünetekkel járó, illetve halálozást okozó megbetegedések számának csökkentése és annak biztosítása, hogy még a járvány tetőzése során is minden magyar állampolgár lehetőség szerint a legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljön.”

A levélíró ugyanakkor arra is kitér: a fenti rendelkezés a jelenlegi járványügyi helyzet alapján tervezett, ha e téren változás következik be, azok függvényében módosulhat a szükséges intézkedések köre.

Ami a részleteket illeti, a háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá védőnői ellátás és fogászati alapellátás újra indításával kapcsolatban tudni kell, hogy az érintett szakrendelőket csak telefonon egyeztetett időpontban lehet felkeresni. A rendelőbe lépéskor hőmérsékletmérésre kerül sor, a betegek között legalább 1,5 méter távolságot kell biztosítani. Ugyanezen előírások vonatkoznak a járóbeteg-szakellátás újra indítására, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást egyaránt.

A további részletekről az EMMI honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.