Koronavírus hírek, információk - Mohács
Pin It

A Pécsi Tudományegyetem tevékenyen szeretne hozzájárulni nem csak, mint egészségügyi intézmény, hanem mint kutatóhely is a járvány elleni küzdelemhez. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az ország egyik nemzetközileg is akkreditált virológiai laboratóriuma a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában működik.

A téma kapcsán a PTE vezetése nemrég levélben kereste meg Csorbai Ferenc polgármestert. Mint írják, „A hazai négy, orvos- és egészségtudományi szakembereket képző egyetem, így köztük a Pécsi Tudományegyetem, május 1-jétől közel 18 ezer fő bevonásával országos vizsgálatsorozatot kezdett. A csaknem 500 településen élő állampolgárokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével reprezentatív kutatás keretében szólítják meg az egyetemek, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.”

A levélírók kiemelik: „A fenti vizsgálatba az Ön által vezetett településen élők közül többen is véletlenszerűen beválasztásra kerültek a 14 éves és idősebb népesség köréből. A vizsgálat május 1-14. között zajlik, azonban az Ön településéről kiválasztott személyek meghatározott időpontban kerülnek megkeresésre, amit a KSH az egyetem bevonásával már közölt az érintettekkel. A felmérésben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, majd ezt követően garat-, orr- és vérmintavétel történik. A laboratóriumi vizsgálatok eredményét minden, a vizsgálatban résztvevő személy egyénre szabottan, várhatóan május második felében tudhatja meg.”

Csorbai Ferenc az alábbi kéréssel fordul városunk vizsgálatban érintett lakosaihoz:

  • Polgármesterként hadd bátorítsam a Pécsi Tudományegyetem nevében a programban kiválasztott mohácsiakat, hogy mindenképpen vegyenek részt a fenti vizsgálatokon. Ahogyan az egyetem, úgy jómagam is hangsúlyozni szeretném: e résztvevők kulcsszerepet játszanak a járvány elleni küzdelemben, hiszen hozzájuk hasonló emberek sokaságát képviselik a szűrővizsgálatban.

A PTE levelében arról is említést tesz: a szóban forgó személyek ezen elkötelezettségének erősítése is hozzájárulhat az országos vizsgálat sikeréhez, valamint az érintett régióban előforduló, tünet nélküli megbetegedések felderítéséhez, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ is támogat. A vizsgálattal kapcsolatban az országos portálokon elérhető információkon túl a regionális aktualitásokról a PTE Klinikai Központjának honlapján ugyancsak tájékozódhatunk (www.pte.hu).