Koronavírus hírek, információk - Mohács
Pin It

Tájékoztatás a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos veszélyhelyzet ideje alatti felnőtt és gyermek háziorvosi ellátásról

Tisztelt Lakosság!

A rendkívüli helyzetre való tekintettel kérem a lakosság türelmét és együttműködését a háziorvosi ügyeleti ellátások terén is. Rendkívüli teher nehezedik az alapellátásra is, így kérem, hogy a következő szabályok betartásával segítség a háziorvosok, asszisztensek munkáját, hogy Mohács minden polgára megfelelő időben hozzájuthasson a szükséges ellátásokhoz úgy, hogy eközben nem veszélyeztetjük magunk és egymás egészségét.

  1. Az ügyeleti ellátás munkanapokon 16 órától másnap reggel 8 óráig, munkaszüneti napokon 24 órában érhető el indokolt esetben. Kérem, csak abban az esetben forduljon az ügyelethez, amennyiben az ellátás a következő rendelési időig nem halasztható, azaz frissen kialakult betegségek, vagy súlyos állapotromlás esetében. Ügyeleti időben csak újonnan szükségessé vált, vagy életmentő gyógyszerek felírására van lehetőség. Hirtelen fellépő súlyos panaszok, életveszélyes állapotok, balesetek, közterületi rosszullétek esetén a lakosság közvetlenül is kérheti az Országos Mentőszolgálat segítségét a 112-es segélyhívó számon.
  2. A jelenlegi rendkívüli helyzetben a betegek fogadása az ügyeleti ellátásban is

kizárólag előzetes telefonos egyeztetés alapján történik.

Kérem, először telefonon keresse a központi ügyeletet a következő számon:

69/511-158

Ezután az ellátás az ügyeletes orvossal történt egyeztetés alapján történik. Kérjük, kövesse orvosa utasításait! Orvosa a tünetek ismeretében fog döntést hozni arról, hogy szükséges-e vizsgálat, esetleg a sürgősségi betegellátó azonnali felkeresése, vagy mentő kiküldése.

Amennyiben személyes megjelenés válik szükségessé, kérem, hogy az ellátást megelőzően a Véradó utcai épület előtti területen, rossz idő esetén a sátorban, a 1,5 méteres biztonsági távolság betartásával és maszkban várakozzanak az ügyeleti ellátás és a háziorvosi ellátás igénybevétele esetén is. Fontos, hogy a megbeszélt időpontra érkezzen, így nem szükséges hosszasan várakozni.

  1. Kérem, vegyék figyelembe, hogy a központi ügyelet is a szokásosnál lényegesen nagyobb terhelésnek van kitéve. Az ügyeleti ellátás során az orvosok, asszisztensek ellátják a személyes megjelenést igénylő eseteket, telefonon konzultálnak a betegekkel, valamint alkalmanként, rendkívül indokolt esetben (ha a probléma más módon nem oldható meg) a beteget személyesen felkeresik otthonában. A fokozott terhelés és a megnövekedett telefonos egyeztetés miatt előfordulhat, hogy csak többszöri próbálkozásra sikerül elérniük az ügyeletes orvost és a háziorvost. Kérem, ebben is a türelmüket és együttműködésüket!
  2. Kérem, hogy amennyiben felmerül a koronavírus fertőzöttség gyanúja, működjenek együtt háziorvosukkal, tartsák be utasításaikat, különös tekintettel a tesztelésre és a karantén elrendelésére vonatkozóan!

 

Pávkovics Gábor

polgármester